از 16 مهر ماه شاهد آغاز و برگزاري سي و دومين دوره رقابت هاي تور دوچرخه سواري ايران - آذربايجان خواهيم بود ، رقابت هايي که در سه دهه گذشته بدون وقفه و مداوم برگزار گرديده و حالا تبديل به قديمي ترين مسابقه دوچرخه سواري در سطح نيمه حرفه اي قاره کهن شده است.
32 سال پيش اين رقابت ها را مرحوم اکبر گهرخاني و اصغر خداياري پيشنهاد و به مرحله اجرا گذاشتند که از آن زمان تابحال به صورت مداوم در حال برگزاري مي باشد و در شرايط کنوني شاهد ارتقا سطح و رتبه آن مي باشيم
برگزاري تور از حدود پنج سال پيش و با شرايط ارتقا يافته از بابت اسکان ، جوايز دلاري ، برگزاري ، مسير هاي فني ، امور بين الملل و حضور داوران و مشاورهاي مطرح دنيا ، شاهد حضور تيم هاي خوب خارجي شده و اين خبري است که در کنار ارتقا شرايط و رتبه تور آن را در راه اعتلا و پيشرفت بيشتر قرار داده است.
از روز يکشنبه 16 مهر شاهد حرکت طوقه دوچرخه ها بر جاده هاي آذربايجان خواهيم بود ، رقابت هايي که اعتبار و توان آذربايجان شرقي در عرصه ورزش را به نمايش مي گذارد و يکي از امور موفق اداره ورزش و جوانان مي باشد.
تور دوچرخه سواري آذربايجان که 31 سال بدون وقفه برگزار و به يکي از معتبرترين تورهاي قاره کهن تبديل شده در حالي براي برگزاري سي و دومين دوره آماده مي شود که در سال 2013 و در دوره بيست و هشتم با تلاش شبانه روزي و کمک و حمايتهاي مسئولين استاني و در راستاي اعتلاي نام ايران هميشه سرافراز و آذربايجان هميشه قهرمان پرور و ولايي توانست پس از 28 سال تلاش تمامي مديران از سال 1365 به تور نيمه حرفه اي ارتقاء يابد و در بين تورهاي نيمه حرفه اي جهان در سال 2014 و دوره بيست و نهم برگزار شود که با تيم هاي مطرح خارجي بر کيفيت آن افزوده و آن را در رديف يکي از نيمه حر فه اي برتر قاره آسيا تثبيت شده و در دوره سي و دوم بر حفظ اين جايگاه و حتي نگاهي به سمت حرفه اي شدن نيز دارد.
حال در سال 2017 سي و دومين دوره تور در شش مرحله و به مسافت 1008 کيلومتر و از 24 ارديبهشت تا 29 ارديبهشت سالجاري در سه استان آذربايجان غربي، شرقي و اردبيل برگزار مي شود .
تور سي و يکم را متمايزترين و مهمترين سال براي تور دوچرخه سواري بين المللي ايران – آذربايجان بايستي فرض داشت که در مرحله اول تثبيت اين تور در جايگاه نيمه حرفه اي در سال 2017 و سالهاي آتي و نشادن دادن ظرفيت اين تور به تبديل شدن به تور حرفه اي در سالهاي آينده و توانمندي مديريتي و اجرايي ورزش کشور و آذربايجانشرقي به جهانيان را دارد .
از هزاران واقعه به يادماندني دفتر خاطرات 8 سال مقدس ، با افتخار ميتوان به وقوع يک حرکت هدفمند ورزشي اشاره کرد آنقدر پويا و زنده است که هر ايراني با هر نگاهي به آن از ارزش بي کران نهفته در بطن آن عميقا تحت تاثير قرار خواهند گرفت.
در اين حرکت کاملا جهت دار و با معني و دقيقا بر گرفته از ادبيات آن روز حاکم بر دفاع مقدس مي توان به انجام و آغاز تور بين المللي دوچرخه سواري آذربايجان با نام دور درياچه اروميه اشاره کرد و به جرات گفت در برابر بمباران هاي دشمن زبون آنچنان در سطح منطقه و حتي جهان تاثيرگذار شد که امواج آن گوش و چشم بدخواهان را کور و کر کرد و در مقابل دل ميليون ها ايراني با ايمان و جوانان غرورآفرين آن را شادمان کرد. با مطالعه منشور رشد و به پشتوانه 31 ساله اين تور بين المللي ، تعريفي جديد در اعتلا و شان و جايگاه واقعي آن در سطح کشور ، اسيا و منطقه چنين شد که هر سال در فصل بهاران اين حرکت ارزشمند ورزشي تداوم يافت تا جهاني شود و براي خود شناسنامه بين المللي گرفت و نشان داد که جوانان ايراني در کنار دفاع از حريم کشور و ولايت و آرمان هاي ديني خويش ، هرگز ار رقابتها و ارتباطات بين المللي غافل نيستند و چون اين حرکت بين المللي و با حضور جوانان ساير کشورها در کنار جوانان ايراني و با رکاب زدن در جاده هاي پرطراوت و سبز آذربايجان ميتوانند هر روز بر اعتبار ملي و جهاني و شايستگي هاي خو بيافزايد. گرچه طي 31 سال گذشته اين حرکت پويا و ارزشمند ورزش دوچرخه سواري با ناملايمات و بي مهر هاي مواجه بود و هرگز آن توجه بايسته به رشد روزافزون و ارتقاء کيفي آن نشده است ولي با همت والاي مردان راستين خطه آذربايجان هر روز بر عظمت تور دوچرخه سواري آذربايجان افزوده شده است و سي و امين دوره آن با تمامي کارشکني هاي دشمنان ايران اسلامي و مشکلات مالي با تمام توان و قدرت به سمت خلق حماسه اي ديگر پاي ميگذارد.
از نگاه آماري و در31 دوره گذشته، تيم پتروشيمي تبريز و قادر ميزباني عنوان پرافتخارترين تيم و رکابزن را در اختيار دارند.
در اولين دوره تور دوچرخه سواري آذربايجان که در سال 1365 برگزارشد، آذربايجان شرقي الف در مجموع تيمي اول شد و خوزستان و آذربايجان شرقي ب در رده هاي بعدي قرار گرفتند. در مجموع انفرادي اين دوره نيز محمدرضا باجول از اصفهان قهرمان شد و داود زينالي از آذربايجان شرقي و عبدالقاسم رحمانيان از خوزستان به ترتيب دوم و سوم شدند
در دومين دوره آذربايجان شرقي، تهران و اصفهان به همراه محمدرضا باجول از اصفهان، حسن ميلاني و احد پورنيازي هر دو از آذربايجان شرقي اول تا سوم شدند.
سومين دوره تور دوچرخه سواري آذربايجان با قهرماني تيم تهران به پايان رسيد و محمد رضا باجول از اصفهان، اکبر امجدي از آذربايجان شرقي و مهران صفرزاده از تهران عناوين اول تا سوم انفرادي را کسب کردند.
در دوره چهارم آذربايجان شرقي الف، خراسان و تهران اول تا سوم شدند و حسين محمودي و مصطفي چايچي از آذربايجان شرقي و عليرضا زنگي آبادي از کرمان عناوين اول تا سوم را بدست آوردند.
در پنجمين دوره تور دوچرخه سواري بين المللي آذربايجان، تيم هاي کرمان، آذربايجان شرقي و تهران در مجموع رده بندي تيمي و حسين محمودي از آذربايجان شرقي، عباس اسماعيلي از تهران و عليرضا زنگي آبادي از کرمان در مجموع انفرادي به ترتيب اول تا سوم شدند.
در دور ششم تور دوچرخه سواري آذربايجان که همزمان با حضور تيم هاي خارجي در تور بود، تيم هاي سوريه، ترکيه و آذربايجان شرقي اول تا سوم شدند و در مجموع رده بندي انفرادي تامر آورال و آيهان آيتکين ترکيه اي و جمال شيخوني از سوريه در سکوهاي اول تا سوم ايستادند.
دور هفتم تور بين المللي آذربايجان، با قهرماني آذربايجان شرقي الف به پايان رسيد و تهران و کرمان به ترتيب دوم و سوم شدند و حسن شريف زاده از آذربايجان شرقي، خسرو قمري از مرکزي و حسين اسلامي از کرمان به ترتيب رده هاي اول تا سوم جدول رده بندي انفرادي را کسب کردند.
در هشتمين دوره تور تيم هاي تهران، آذربايجان شرقي و ترکمنستان به ترتيب عناوين اول تا سوم رده بندي مجموع تيمي را کسب کردند و کاستا کلف از ترکمنستان، مجيد وفايي از تهران و آذري از اصفهان رده هاي اول تا سوم انفرادي را از آن خود کردند. تيم هاي ترکمنستان، ارمنستان و آذربايجان شرقي رده هاي اول تا سوم دوره نهم را از آن خود کردند و ديميتري کاتماکف از ترکمنستان، مجيد شيخ از سوريه و مانيس شبلوني از ارمنستان در مجموع انفرادي به ترتيب اول تا سوم شدند.
در دوره دهم نيز تيم هاي قزاقستان، قرقيزستان و آذربايجان شرقي الف به ترتيب اول تا سوم شدند و يوري چکف از قرقيزستان، وارلي تيتيف از قزاقستان و حسين عسگري از زنجان به ترتيب در جايگاه هاي اول تا سوم ايستادند.
در يازدهمين دوره تور دوچرخه سواري بين المللي آذربايجان تيم هاي قزاقستان، فجر تبريز و ترکمنستان به عناوين اول تا سوم دست يافتند و در انفرادي بلوزوف از قزاقستان، احد کاظمي از فجر تبريز و کوزنسوف از قزاقستان اول تا سوم شدند.
دوازدهمين دوره تور بين المللي آذربايجان با درخشش دوچرخه سواران قزاق همراه بود و در اين دور قزاقستان، اوکراين و فجر تبريز به همراه آندره ميزوروف ، وارلي تيتيف و بلوزوف هر سه از قزاقستان اول تا سوم شدند.
در دوره سيزدهم و در مجموع تيمي فجر تبريز ، قزاقستان و ايران الف و در انفرادي احد کاظمي و قادر ميزباني هر دو از فجر تبريز به همراه آندري کاشين قزاق اول تا سوم شدند.
چهاردهمين دوره نيز با قهرماني مجدد فجر تبريز خاتمه يافت و تيم هاي آذربايجان شرقي و سوريه دوم و سوم شدند در اين دوره احد کاظمي از فجر، حسين عسگري از آذربايجان شرقي و قادر ميزباني ديگر رکابزن تيم فجر تبريز به ترتيب رده هاي اول تا سوم مجموع انفرادي را کسب کردند.
در پانزدهمين دوره تور ، قادر ميزباني با پيراهن فجر تبريز اولين قهرماني خود را به دست آورد و حسين ملکي و احد کاظمي دوم و سوم شدند در اين دور تيم هاي آذربايجان شرقي، مرکزي و تهران اول تا سوم شدند.
در دوره شانزدهم تيم هاي آذربايجان شرقي، قزاقستان و زنجان به ترتيب اول تا سوم شدند و احد کاظمي از آذربايجان شرقي، حسين عسگري از مرکزي و وازگن گوليجانيان از ارمنستان به ترتيب عناوين اول تا سوم انفرادي را کسب کردند.
در هفدهمين دوره تيم هاي ترکيه، پتروشيمي و سوريه در مجموع رده بندي تيمي مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند و قادر ميزباني دوچرخه سوار ايراني تيم ترکيه، موتلو مرت از ترکيه و احد کاظمي از پتروشيمي تبريز به ترتيب در رده بندي انفرادي اول تا سوم شدند.
دوره هجدهم اين تور با قهرماني تيم ايران الف به اتمام رسيد و تيم هاي ترکيه و پتروشيمي تبريز به ترتيب رده هاي دوم و سوم را کسب کردند، دراين مرحله احد کاظمي از پتروشيمي، مهدي سهرابي از ايران الف و پاول نوداک ترکيه اي به ترتيب رده هاي اول تا سوم را به دست آوردند.
نوزدهمين دوره تور بين المللي آذربايجان با کسب سکوي قهرماني توسط تيم پيکان تهران و قرار گرفتن تيم هاي پتروشيمي و قزاقستان در رده هاي دوم و سوم همراه بود و الکس کاليسف قزاق، سيدرضايي از کرمان و موتلو مرت ترک در رده بندي انفرادي اول تا سوم شدند.
در بيستمين دوره تيم هاي تايوان، پيکان و سوريه به ترتيب برسکوهاي اول تا سوم جدول رده بندي تيمي قرار گرفتند و قادر ميزباني رکابزن ايراني تيم تايوان، احد کاظمي از پتروشيمي و ديويد مک کين از ايرلند به ترتيب مقام هاي اول تا سوم رده بندي انفرادي را کسب کردند.
در بيست و يکمين دوره تور بين المللي آذربايجان تيم هاي پتروشيمي، سوريه و عربستان اول تا سوم شدند و قادر ميزباني، احد کاظمي و حسين عسگري هر سه از پتروشيمي در جدول رده بندي انفرادي مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند.
در دوره بيست و دوم اين تور، تيم هاي آذربايجان شرقي الف، مرکزي و آذربايجان شرقي ب بر سکوهاي اول تا سوم قرار گرفتند و در رده بندي مجموع انفرادي رشاد عباس اف از جمهوري آذربايجان، زينال نوريزان از مالزي و فرهاد مختاري از آذربايجان شرقي به ترتيب اول تا سوم شدند.
در بيست و سومين دوره تور نيز تيم هاي پتروشيمي، پيکان و ازبکستان به عناوين اول تا سوم دست يافتند و حسين عسگري و قادر ميزباني هر دو از تيم پتروشيمي و مهدي سهرابي از تيم مس کرمان به ترتيب اول تا سوم شدند.
در بيست و چهارمين دوره، تيم هاي پتروشيمي تبريز، شهرداري تبريز و دانشگاه آزاد اول تا سوم شدند و احد کاظمي، حسين عسگري و قادر ميزباني نيز عناوين اول تا سوم انفرادي را از آن خود کردند.
در دوره بيست و پنجم و در مجموع تيمي، پتروشيمي تبريز با 30 دقيقه اختلاف و با اقتدار و با مجموع زماني 64 ساعت و 23 دقيقه و 18 ثانيه به مقام قهرماني دست يافت و تيم هاي دانشگاه آزاد اسلامي و هراکليون يونان دوم و سوم شدند. قادر ميزباني در اين دوره گوي سبقت را از ساير رقباي خود ربود و با 21 ساعت و 22 دقيقه و 25 ثانيه در مجموع شش مرحله به مقام قهرماني تور بيست و پنجم دست يافت. امير زرگري رکابرن ملي پوش تيم دانشگاه آزاد اسلامي و حسين عسگري رکابزن تيم پتروشيمي تبريز دوم و سوم شدند.
در بيست و ششمين دوره تور دوچرخه سواري آذربايجان نيز تيم پتروشيمي تبريز براي چهارمين سال متوالي و پنجمين بار به عنوان قهرماني رسيد و تيم هاي NSP آلمان و MTN آفريقاي جنوبي دوم و سوم شدند. در مجموع انفرادي نيز مهدي سهرابي، حسين عسگري و قادر ميزباني هر سه از پتروشيمي تبريز سکوهاي قهرماني را تسخير کردند.
در بيست و هفتمين دوره آن تيم دوچرخه سواري پتروشيمي تبريز براي ششمين بار پياپي و ششمين بار در تاريخ برگزاري تور، عنوان قهرماني تور آذربايجان را از آن خود کرد تا نشان دهد با جوانان تبريزي ميتوان به قدرتهاي برتر اروپا غلبه کرد. در رقابت هاي اين دوره که با حضور 104 رکابزن از 14 تيم خارجي و پنج تيم داخلي و در شش مرحله برگزار شد، تيم پتروشيمي تبريز با 69 ساعت و 40 دقيقه و 56 ثانيه به عنوان قهرماني دست يافت و تيم هاي دانشگاه آزاد و اندولسياي اسپانيا به ترتيب با 69 ساعت و 41 دقيقه و 45 ثانيه و 69 ساعت و 42 دقيقه و 41 ثانيه دوم و سوم شدند.
در بيست و هشتمين دوره تور بين المللي ايران (آذربايجان)، تيم دوچرخه سواري پتروشيمي تبريز با قرار گرفتن بر سکوي نخست هفتمين قهرماني خود در اين رقابتها را رقم زد.
در پايان شش مرحله اين رقابت ها و در رده بندي کلي تيمي، پتروشيمي تبريز با 56 ساعت و 11 دقيقه و 35 ثانيه بر سکوي نخست ايستاد. تيم ملي اميد با 56 ساعت 13 دقيقه و 31 ثانيه دوم شد و دوکلاپرا جمهوري چک با 56 ساعت و 21 دقيقه و 12 ثانيه در رده سوم قرار گرفت در مجموع انفرادي اين رقابت ها قادر ميزباني از پتروشيمي با 18 ساعت و 43 دقيقه و 20 ثانيه اول شد. ميلان کادستر از دوکلاپرا جمهوري چک با 16 ثانيه اختلاف در مکان دوم ايستاد و امير کلاهدوز از پتروشيمي با 18ساعت و 46 دقيقه و 43 ثانيه ير سکوي سوم قرار گرفت. آلويز کانکوفسکي از تيم دوکلاپرا با 21 امتياز قهرمان امتيازي شد و قادر ميزباني با 41 امتياز سلطان کوهستان اين رقابت ها لقب گرفت.
در مرحله بيست و نهم قادر ميزباني رکابزن تيم پرافتخار پتروشيمي تبريز قهرمان انفرادي بيست و نهمين دوره تور بين المللي نيمه حرفه اي دوچرخه سواري ايران (آذربايجان) کاروان سردار رشيد اسلام شهيد مهدي باکري شد.
قادر ميزباني با اين قهرماني علاوه بر ثبت اولين قهرماني در اولين دوره نيمه حرفه اي شدن تور دوچرخه سواري ايران - آذربايجان ، براي نهمين بار عنوان پيراهن طلايي تور ار از آن خود کرد تا ديگر کمتر کسي بتواند اين رکورد را از قادر ميزباني بازپس بگيرد.
در پايان اين رقابت ها و در مجموع انفرادي، قادر ميزباني از تيم پتروشيمي تبريز براي نهمين بار در طول اين رقابت ها و با 25 ساعت و 32 دقيقه و 35 ثانيه بر سکوي نخست ايستاد و پيراهن طلايي را از آن خود کرد. هم تيمي وي ميرصمد پورسيدي نيز با 25 ساعت و 33 دقيقه در مکان دوم جاي گرفت و رامين مهرباني آذر از پيشگامان کوير يزد با 25 ساعت و 33 دقيقه و 18 ثانيه سوم شد. در مجموع تيمي نيز پيشگامان کوير يزد با 76 ساعت و 43 دقيقه و 44 ثانيه اول شد و پتروشيمي تبريز و ?کي.ال.اس? اوکراين به ترتيب با 76 ساعت و 44 دقيقه و دو ثانيه و 76 ساعت و 56 دقيقه و 14 ثانيه دوم و سوم شدند. در مجموع امتيازي اين رقابت ها نيز ?ويليام کلارک? از تيم دراپاک استراليا با 23 امتياز بر سکوي نخست ايستاد و حميد شيري از پتروشيمي با 16 و ?فابيين شنايدت? از وورال برگ اتريش با 11 امتياز در مکان هاي دوم و سوم قرار گرفتند. پيراهن کوهستان اين دوره از رقابت ها نيز به رحيم امامي با 78 امتياز از پيشگامان کوير يزد رسيد و ميرصمد پورسيدي و قادر ميزباني هر دو از پتروشيمي تبريز به ترتيب با 71 و 50 امتياز در مکان هاي دوم و سوم ايستادند. در رده بندي بهترين رکابزنان آسيايي نيز همانند برترين هاي مجموع انفرادي قادر ميزباني، ميرصمد پورسيدي و رامين مهرباني در رده هاي اول تا سوم قرار گرفتند.
در دوره سي و ام ، مير صمد پورسيدي از پتروشيمي تبريز قهرمان شد و رحيم امامي و رامين مهرباني رکابزنان تبريزي تيم پيشگامان کوير يزد دوم و سوم شدند.
در نتيجه مجموع بهترين دوچرخه سوار آسيا مير صمد پورسيدي از پتروشيمي تبريز معرفي شد و رحيم امامي و رامين مهرباني رکابزنان تبريزي تيم پيشگامان کوير يزد دوم و سوم شدند.
در مجموع کوهستان سعيد صفر زاده ، حسين جهانبانيان از شهرداري تبريز دوم و سوم شدند و مير صمد پورسيدي از پتروشيمي تبريز سوم شد.
مجموع امتيازي حسين عسگري از پيشگامان کوير يزد اول شد و مير صمد پورسيدي از پتروشيمي تبريز و الکسنادر شوشمون از وينو فور اور قراقستان دوم و سوم شدند.
در نتيجه مجموع تيمي پتروشيمي تبريز قهرمان شد و پيشگامان کويز يزد و شهرداري تبريز دوم و سوم شدند.
در دوره سي و ام ، مير صمد پورسيدي از پتروشيمي تبريز قهرمان شد و رحيم امامي و رامين مهرباني رکابزنان تبريزي تيم پيشگامان کوير يزد دوم و سوم شدند.
در نتيجه مجموع تيمي پتروشيمي تبريز قهرمان شد و پيشگامان کويز يزد و شهرداري تبريز دوم و سوم شدند.
در سي و يکمين دوره تور دوچرخه سواري ايران- آذربايجان در نهايت تيم شهرداري تبريز با ثبت زمان مجموع ?? ساعت و ?? دقيقه و هفت ثانيه در صدر بخش تيمي شش مرحله قرار گرفت و قهرمان شد و تيم پيشگامان کوير يزد با زمان ?? ساعت و ?? دقيقه و ?? ثانيه در رتبه دوم ايستاد و تيم وينو فور ائور قزاقستان با ?? ساعت و ?? دقيقه و ?? ثانيه در رده سوم قرار گرفت.
مير صمد پورسيدي نيز توانست در مجموع 6 مرحله تور پيراهن طلايي را حفظ کند و قهرمان شود
سي و دومين دوره تور بين المللي دوچرخه سواري ايران - آذربايجان در سطح 1-2 (نيمه- حرفه اي) 21-16 مهر 1396 در 6 مرحله در مسير استانهاي آذربايجانشرقي – آذربايجانغربي و اردبيل برگزار خواهد شد
در تور سي و دوم رکابزنان مرحله اول را در مسير تبريز به اروميه يکشنبه 16 مهر به مسافت 141/1 کيلومتر ،
مرحله دوم مسير اروميه به منطقه آزاد ارس روز دوشنبه 17 مهر به مسافت 209 کيلومتر ، مرحله سوم در مسير منطقه آزاد ارس به تبريز روز سه شنبه 18 مهر به مسافت 155 کيلومتر ، مرحله چهارم در مسير تبريز به سرعين روز چهارشنبه 19 مهر به مسافت 196 کيلومتر و مرحله پنجم در مسير سرعين به تبريز روز پنج شنبه 20 مهر به مسافت 191 کيلومتر رکاب خواهند زد.
همچنين مرحله ششم و نهايي در داخل شهر تبريز از مقابل لاله پارک در مسير اتوبان پاسداران روز جمعه 21 مهر به مسافت 114 کيلومتر برگزار و برترين هاي تور سي و دوم معرفي خواهند شد.
در تور سي و دوم پاول اسکرک از لهستان نماينده اتحاديه بين المللي دوچرخه سواري UCI خواهد بود و اروين کيست ماکر از هلند ، جمالدين محمود از مالزي داور بين المللي و رسمي UCI و دکتر آنتون مارنيوس فرهاگن از هلند افسر کنترل دوپينگ در تور سي و دوم کار نظارت را بر عهده خواهند داشت.